LÄS MER OM DET NYA

KONCEPTET

VI KÄNDE FÖR FÖRÄNDRING!


Efter 15 omgångar av Peppkampen tror vi oss veta vad som behövs för att fortsätta utveckla Peppkampen i rätt riktning.


Genom åren har vi har varit lyhörda för deltagarnas feedback och är nu redo att genomföra några lite större ändringar.


En större piff av hemsidan är bara en liten del av detta. Även material och koncept har finslipats och här nedanför berättar vi vad vi gjort!

NYA PEPPKAMPEN HÖSTEN 2023

GRUNDKONCEPTET - FRÅN 14 TILL 12 VECKOR

Peppkampen är fortfarande periodisk fasta 16:8 och helt vanlig mat. Vi väljer ett ätfönster på 8 timmar, och startar dagen med lunch, ätfönstret är därefter samma under hela utmaningens gång. Utanför ätfönstret äter vi ingenting men får dricka kalorifri dryck så som kaffe, te och lightläsk. På efterfrågan och genom omröstningar har vi kortat ner konceptet från 14 till 12 veckor, för att deltagarna själva tror att de kommer att hålla i hela vägen då. Vi fortsätter att äta hela vanlig mat som kroppen mår bra av, men har valt att införa tre fria måltider under hela utmaningens gång. Vi undviker läsk, friterat, godis, snacks, frukostbröd och alkohol under dessa 12 veckor.


TRE FRIA MÅLTIDER - KONTROLLERAT OCH PLANERAT

Livet är nu. Efter att noggrant ha övervägt fram och tillbaka har vi slutligen landat i den största förändringen någonsin i Peppkampen. Vi har valt, att under kontrollerade och planerade former, införa 3 fria måltider under utmaningens gång. Det kan till exempel handla om;


  • En planerad hotellfrukost, inklusive mjukt frukostbröd och pannkakor med nutella på.
  • En bröllopsfest med 3-rättersmiddag och bubbel.
  • Ditt barns 3-års kalas med hembakt fika och tårta.
  • After work med nya kollegorna för att fira din anställning.
  • Ditt egna 40-års firande med dunder och brak.


Som ni ser och förstår av exemplen ovan handlar det alltså inte om att sitta hemma en tisdagkväll i soffan och vräka i sig godis. Det handlar om att kunna leva livet fullt och och kunna delta på aktiviteter som händer naturligt i livet utan att för den delen känna att man "fuskat". Men för att detta ska fungera i praktiken har vi valt att begränsa dessa tillfällen till 1 per 4 veckorsperiod. Det innebär max 3 tillfällen under hela utmaningens gång. Det kommer inte att påverka ditt slutresultat på något negativt sätt. Tvärtom så hoppas och tror vi att detta gör Peppkampen till en hållbar livsstil som ni kan följa år ut och år in.


VECKOTÄVLINGAR OCH DAGLIGA UTMANINGAR - MER VARIATION OCH BÄTTRE PRISER

Vi slopar nu de enformiga utmaningarna som ser likadan ut hela veckan. Istället kan man tävla varje dag, fast med olika saker. Vinnarna lottas veckan efter varje utförd vecka och deltagarna kan vinna presentkort hos bland annat ICA, stadium, HM mf.l. I höstens omgång kan man tävla genom att;


  • Utföra dagens träningspass från styrketräningsschemat eller från kom-igång-schemat (som också innehåller motion, tex promenader). Träningspassen och uppgifterna kan utföras vilken dag som helst under veckan, trots att de ligger utplacerade på bestämda dagar i kalendern.
  • På de träningsfria dagarna inför vi uppgifter som ni kan genomföra för att delta i veckotävlingen. Det kan handla om att göra 100 knäböj på en dag eller att dricka 2 liter vatten.
  • Alla som fullföljt konceptet bockar i en ruta varje söndag som vi valt att kalla "veckocheck". Alla som fortfarande är med och följer konceptet har också en chans att bli dragen som vinnare i veckotävlingen. Det innebär till exempel att du fortfarande har "en lott" i veckotävlingen om du varit sjuk hela veckan och inte kunnat utföra någon träning alls, men ändå följt konceptet dvs. fastan och maten.


MODERN PRISTÄVLING - FULLFÖLJ KONCEPTET OCH DELTA I PRISTÄVLINGEN

Nu slopar vi bilderna. Vi har sett en nedåtgående trend i inskickade tävlingsbidrag. Dessutom känns det nästan orättvist att tävla genom före och efterbilder, då alla har olika förutsättningar. Vi skulle nog våga säga att den tiden är passé. Kanske inte minst då många av Peppkampens deltagare redan gjort stora kroppsliga förändringar och därmed inte har "samma chans" att kamma hem priser baserat på sina bildliga resultat. Nu vill vi ge alla samma chans och har därför ändrat kriterierna helt och hållet. Fullfölj konceptet, dvs. håll dig till den periodiska fastan och matupplägget under dessa 12 veckor, och du är med i utlottningen under finalen.


Vi har infört en "veckocheck" som du bockar i varje söndag under hela utmaningens gång där du lovar att du följt konceptet, och vi väljer blint att lita på dig. Bland alla som sedan fullföljt utmaningen drar vi sedan 5 vinnare som vinner 5000 kronor vardera (före skatt) + en plats i valfri omgång av Peppkampen 2024!


HÄLSOSAMMARE KONCEPT - MINDRE FOKUS PÅ VIKTEN

Utöver dessa ändringar har vi också valt att slopa frågan varje måndag i facebookgruppen hurvida veckoinvägningen har gått. Istället frågar vi hur veckan gått baserat på er känsla och hur nu förhållit er till konceptet. Vi vet att veckoinvägningen kan skapa motsatt effekt om resultatet är sämre än förväntat och därför har vi valt att härefter väga in oss var 4:e vecka istället. Det innebär att vi väger in oss efter vecka 4, vecka 8 och till finalen vecka 12. Testerna i appen kommer också att formas därefter, och förhoppningsvis blir det en rejäl morot väl värd att kämpa för.