Martia Thorell, PT, kostrådgivare och grundare av Peppkampen

VAD ÄR PEPPKAMPEN?

HUR STARTADE DET?


Peppkampen baseras på min egna uppmärksammade viktresa på Instagram. Genom att äta vanlig mat, kombinerat med periodisk fasta 16:8 gick jag ner 10 kilo på 14 veckor våren 2017. Det var många som undrade hur jag hade gjort och ville prova samma koncept.


Därmed startades "julruschen" under hösten samma år, en hälsoutmaning med 120 deltagare som genomgick samma livsstilsförändring som jag själv gjort bara några månader tidigare. Intresset var enormt, och parallellt med höstens utmaning jobbade jag fram konceptet för Peppkampen som startade för första gången i januari 2018 med 327 förväntansfulla deltagare.


Idag har tusentals personer antagit utmaningen och merparten med mycket lyckade resultat. Konceptet är mycket enkelt och går ut på att man under 14 veckor ska äta vanlig mat kombinerat med periodisk fasta 16:8, samtidigt som man håller sig borta från friterat, pommes, bakverk, läsk, godis, snacks, frukostbröd, glass och alkohol - sånt som inte gör hälsan gott helt enkelt. Peppkampen är en av Sveriges största- och framförallt kanske roligaste hälsoutmaningar. Konceptet är unikt i sitt slag, och engagerar tusentals människor varje omgång. Över 50% av deltagarna har varit med i fler omgångar.


Kortfattat kan man säga att deltagarna äter enligt periodisk fasta 16:8 metoden, samtidigt som de undviker sådant som inte gör hälsan gott. Konceptet är väldigt fritt och deltagarna får själva vara med och påverka sitt ätfönster, det får dock ej rubbas- man håller sig till samma klockslag under hela utmaningen. Vi skippar i regel frukost, men någon enstaka hotellfrukost under resans gång är okej (1-2 st), så länge man håller sin inom ramen för vad vi äter.


Deltagarna bestämmer även maten helt själva, något kostschema finns alltså inte, vilket jag tror är en av de största framgångarna för konceptet. Genom att undvika sådant som inte gör hälsan gott, kombinerat med fastan, så kommer resultaten automatiskt.


Genom att vi bestämmer maten helt själva så spelar det ingen roll om du har några särskilda allergier, eller om du äter vegetarisk kost. Däremot så räknar vi inga kalorier, points, eller följer någon särskild kostmetod, exempelvis LCHF.


Det som jag tror är det vinnande konceptet för Peppkampen är främst gemenskapen, och vi kommunicerar bland annat genom vår Facebook-grupp, där vi peppar och stöttar varandra fram till målgång. Jag tror också att många blir taggade av våra veckotävlingar där man utför veckans utmaning och kan vinna presentkort från exempelvis ICA, Stadium, H&M mm. Veckotävlingen kan till exempel vara att du ska gå 10 000 steg per dag eller cykla 7 kilometer. Dessutom kan du tävla med styrkepassen som ingår i konceptet (OBS! Pass ingår ej i Sommarpeppen). Varje vecka finns flera alternativ att välja mellan, och du väljer själv hur många dagar du vill vara med och tävla.


Sist men inte minst så kan man även tävla genom att skicka in sina före- och efterbilder. Det är deltagarna själva som röstar, och det behöver inte vara den som gått ner mest som vinner (OBS! Tävlingen ingår ej i Sommarpeppen). Deltagarna kan även rösta på dem som de tycker har inspirerat på andra sätt och kanske peppat extra mycket i Facebookgruppen.


Så känner du för en hälsosam livsstilsförändring så kanske Peppkampen vara något för dig? En hälsoresa är roligare att göra tillsammans med hundratals andra som gör exakt samma sak. Jag får ofta höra att Peppkampen är det bästa som hänt, och jag hoppas att även du säger samma sak efter att ha provat på konceptet.


Peppkampen pågår 3 gånger per år och de ordinarie omgångarna på 14 veckor börjar i januari respektive augusti/september. Däremellan har vi Sommarpeppen som brukar starta upp i april, den utmaningen är en enklare variant som är nedskalad till 8 veckor med mindre innehåll.


Varmt välkommen!


Marita ThorellPT, kostrådgivare och grundare av Peppkampen

Allt började med en egen livsstilsförändring och idag jobbar jag till 100% med att hjälpa andra att nå sina mål. Jag har de senaste åren utbildat mig till kostrådgivare och personlig tränare. I tidigare omgångar har mina egna träningsscheman ingått, men i de senaste omgångarna har andra PT:s fått stått för träningsdelen - men jag kommer tillbaka!


Jag lever efter periodisk fasta 16:8 metoden, något som fungerar ypperligt som en livvstil för mig. När det kommer till träning gillar jag främst styrka, men har försökt lära mig att gilla kondition lite mer på senare år. Något jag verkligen älskar är marklyft, bänkpress samt att stå på händer. Nu för tiden tränar jag en enklare variant av crossfit i box, men jag tar också en minst 30 minuter lång promenad varje dag. Få saker slår dock att packa vandringsväskan och bege sig ut på någon av alla härliga leder som finns i vårt avlånga land, gärna med nya bekantskaper som sällskap.