Marita Thorell - Internationellt licensierad PT & kostrådgivare, grundare av Peppkampen

Allt började med en diskbråcksoperation, 29 år gammal. När jag vaknade upp ur narkosen tisdagen den 24:e januari 2017 bestämde jag mig - jag skulle bli av med min övervikt en gång för alla.

 

Hur jag skulle gå tillväga rådde det inga tvivel om, år 2013 hade jag nämligen gjort en liknande resa. Genom periodisk fasta 16:8 och vanlig mat tappade jag 20 kilo då. Dessvärre gick jag upp cirka 10 kilo av dem med åren igen på grund av personliga skäl.

 

En vecka efter operationen startade jag upp med kosten. Träningen bestod främst av att försöka gå ett varv runt kvarteret, inga stordåd direkt - men det var efter min dåvarande förmåga. Jag minns att jag var stolt när jag lyckades gå min första kilometer efter operationen, det var stort men tanke på smärtan som begränsade mig. Ju mer tiden gick desto längre kunde jag gå, och de dagliga promenaderna kunde snart varvas med simning i bassängen.

På Instagram kunde man följa min resa. Varje vecka uppdaterade jag om mina framsteg och jag fick väldigt mycket peppning av mina följare. Jag var fast besluten att tappa 10 kilo, och komma ned till normalvikt. Men jag hade inte bråttom, det var inget quix fix jag höll på med! Antalet följare växte med stormsteg, kunde man verkligen gå ner så lätt och ändå få äta vanlig mat?


På 14 veckor hade jag nått mitt mål - jag hade blivit 10 kilo lättare genom att äta enligt periodisk fasta 16:8-metoden. Jag hade livnärt mig på vanlig mat, med ytterst få begränsningar i matväg. Jag undvek dock godis, bakverk, snacks och alkohol. Jag överdriver inte när jag säger att jag kände mig som en helt annan människa. Smärtan i benet var borta, jag fick tillbaka passionen till gymmet och jag kände mig lycklig mest hela tiden. Jag orkade mer, min hy blev bättre, jag kunde byta ut hela min tråkiga garderob mot kläder som jag faktiskt VILLE ha. Jag kände mig kort och gott oövervinnerlig - en känsla som består än idag...

 

Sommaren kom och jag fortsatte med den periodiska fastan, en rutin som är väldigt enkel och som hjälpte mig att behålla vikten över sommaren. När hösten närmade sig bestämde jag mig för att fortsätta min pågående resa. För även om jag redan tappat 10 kilo så fanns det mer att ta av. Jag startade en utmaning som jag kallade för "julruschen". Tillsammans var vi 120 personer som droppade kilo efter kilo innan julaftons morgon. Vi stöttade varandra i peppande Instagramgrupper och det var många som kämpade hela vägen in i mål. Jag själv nådde min drömvikt, och kände mig nöjd med viktnedgången. Totalt gick jag ner 19 kilo på ett år, och väger idag cirka 60-65 kilo till mina 160 centimetrar.

 

Det var många som följde våra resor och blev nyfikna. Under julruschens gång var det många som ville haka på samma resa, men det gick givetvis inte då konceptet var att köra i 14 veckor från september fram till jul. Det var så det började- idén om Peppkampen föddes, nästa utmaning planerades flitigt i mitt huvud och jag finslipade på detaljerna, byggde en hemsida med all information och lanserade till slut ett startdatum och ett anmälningsdatum.

 

Måndagen den 4:e december 2017 öppnade anmälan till utmaningen som jag hade döpt till Peppkampen. Jag hade skojat till det och sagt att jag var glad om jag skulle få 30 deltagare, jag fattade nog inte själv hur stort intresset faktiskt var. Jag publicerade hemsidan, hänvisade till den från min Instagram och sen dess har jag haft fullt upp, bokstavligen. Anmälningarna bara drällde in. Telefonen pep var 10:e sekund och de första 2 timmarna var helt hysteriska. Det tog mig 2 veckor att komma ikapp och registrera alla peppkampare. Totalt blev de 327 betalande deltagare i den första omgången. En andra omgång startade på efterfrågan samma vår, innan jag avslutade året med en stor omgång under hösten igen.

 

Under våren 2018 utbildade jag mig till licensierad kostrådgivare och utvecklade Peppkampen med både recept och träning.  Hösten 2018 utbildade jag mig även till internationellt licensierad PT, för att bilda mig mer kunskap kring både träning och kost, något jag har stor nytta av i utmaningen. 

 

Utmaningen Peppkampen planeras hädanefter att pågå 2 gånger per år, en gång på våren och en gång hösten, lagom efter jul och sommar. 


Jag hoppas att vi ses i nästa omgång =)