Om Peppkampen


Peppkampen baseras på min egna uppmärksammade viktresa på Instagram. Genom att äta vanlig mat, kombinerat med periodisk fasta 16:8 gick jag ner 10 kilo på 14 veckor våren 2017. Det var många som undrade hur jag hade gjort och ville prova samma koncept.


Därmed startades "julruschen" under hösten samma år, en hälsoutmaning med 120 deltagare som genomgick samma livsstilsförändring som jag själv gjort bara några månader tidigare. Intresset var enormt, och parallellt med höstens utmaning jobbade jag fram konceptet för Peppkampen som startade för första gången i januari 2018 med 327 förväntansfulla deltagare.


Idag har tusentals personer antagit utmaningen och merparten med mycket lyckade resultat. Konceptet är mycket enkelt och går ut på att man under 14 veckor ska äta vanlig mat kombinerat med periodisk fasta 16:8, samtidigt som man håller sig borta från friterat, pommes, bakverk, läsk, godis, snacks, frukostbröd, glass och alkohol - sånt som inte gör hälsan gott helt enkelt.


Kan Peppkampen vara något för dig?

Vad kostar Peppkampen & vad ingår?

Pris och innehåll varierar från gång till gång. Höstens omgång kommer att kosta 1495:-, och utmaningen pågår i 14 veckor, till och med den 5:e december. Du får tillgång till Peppkampens kompendie innehållandes allt du behöver veta för att köra konceptet. Du får även Peppkampens livsmedelsbank om hur vi förhåller oss till mat under utmaningen, samt Peppkampens receptbank med över 100 lättlagade och goda recept. Dessutom ingår två olika träningsupplägg från PT Alice Fagrell @sprallice!

Hur många brukar delta?

I vårens omgång deltog rekordmånga personer, hela 808 stycken. Sommarpeppen hade 571 deltagare. Det brukar vara ett par hundra varje omgång. 

Kan man använda friskvårdsbidraget?

Ja, efter genomfört köp kan du ladda hem ett kvitto i appen som underlag till din arbetsgivare. Du kan även betala via Actiway, Benify, Wellnet samt Epassi. Mer information finner du under "anmälan".

Vad äter man?

Måste man ha Facebook/Instagram?

Nej, det är helt frivilligt men det är roligt att följa varandras resor. Allt material du behöver finns i appen, dock ej communityt.


Alla som vill får möjlighet att delta i en sluten FB-grupp där vi peppar varandra under resans gång. Beroende på antalet deltagare kan det bli flera grupper, för bättre sammanhållning.


Tagga gärna era Peppkampen-relaterade inlägg på Instagram med vår hashtag #peppkampen om ni vill!

Måste man skicka in bilder?

Endast om man vill delta i pristävlingen, som är en frivillig del. Mer detaljerad information om pristävlingen finner ni i kompendiet, som finns i appen, efter genomfört köp!

Kan man gå med när man vill?

Nej. Peppkampen har bestämda startdatum, och man kan inte slinka in i efterskott. Utmaningen pågår varje vår, försommar och höst, alltså 3 gånger per år. Anmälan stänger dock 1 vecka efter starten, för eftersklinkare!

Vad innebär periodisk fasta 16:8?

Vi äter all mat utom friterat och pommes. Vi undviker även sånt som inte gör hälsan gott så som godis, glass, snacks, bakverk, mjukt frukostbröd, alkohol och läsk. Vi följer inga kostscheman, utan bestämmer maten helt själva.

Sammanfattningsvis!

Du äter under 8 timmar per dygn. Man väljer ett ätfönster mellan 11-19, 12-20 eller 13-21, och hoppar således över frukosten. Du får dricka kalorifri dryck under fastetid. Du har samma ätfönster vardag som helg under 14 veckors tid.

Peppkampen är en av Sveriges största- och framförallt kanske roligaste hälsoutmaningar. Konceptet är unikt i sitt slag, och engagerar tusentals människor varje omgång. Många av deltagarna har varit med i fler omgångar.


Kortfattat kan man säga att deltagarna äter enligt periodisk fasta 16:8 metoden, samtidigt som de undviker sådant som inte gör hälsan gott. Konceptet är väldigt fritt och deltagarna får själva vara med och påverka sitt ätfönster, det får dock ej rubbas- man håller sig till samma klockslag under hela utmaningen. Vi skippar i regel frukost, men någon enstaka hotellfrukost under resans gång är okej (1-2 st), så länge man håller sin inom ramen för vad vi äter.


Deltagarna bestämmer även maten helt själva, något kostschema finns alltså inte, vilket jag tror är en av de största framgångarna för konceptet. Genom att undvika sådant som inte gör hälsan gott, kombinerat med fastan, så kommer resultaten automatiskt.


Genom att vi bestämmer maten helt själva så spelar det ingen roll om du har några särskilda allergier, eller om du äter vegetarisk kost. Däremot så räknar vi inga kalorier, points, eller följer någon särskilt kostmetod, exempelvis LCHF.


Det som jag tror är det vinnande konceptet för Peppkampen är vår Facebook-grupp, där vi peppar och stöttar varandra fram till målgång. Jag tror också att många blir taggade av våra veckotävlingar där man utför veckans utmaning och kan vinna presentkort från exempelvis ICA, Stadium, H&M mm. Veckotävlingen kan till exempel vara att du ska gå 10 000 steg per dag eller cykla 7 kilometer. Dessutom kan du alltid tävla med styrkepassen skapade av vår PT som denna gång är @Sprallice. Varje vecka finns flera alternativ att välja mellan, och du väljer själv hur många dagar du vill vara med och tävla.


Sist men inte minst så kan man även tävla genom att skicka in sina före- och efterbilder. Det är deltagarna själva som röstar, och det behöver inte vara den som gått ner mest som vinner. Deltagarna kan även rösta på dem som de tycker har inspirerat på andra sätt och kanske peppat extra mycket i Facebookgruppen.


Så känner du för en hälsosam livsstilsförändring i höst, så kan Peppkampen vara något för dig. En hälsoresa är roligare att göra tillsammans med hundratals andra som gör exakt samma sak. Jag får ofta höra att Peppkampen är det bästa som hänt, och jag hoppas att även du säger samma sak efter att ha provat på konceptet.


Varmt välkommen!

Om Marita Thorell

Allt började med en egen livsstilsförändring och idag jobbar jag till 100% med att hjälpa andra att nå sina mål. Jag har de senaste åren utbildat mig till kostrådgivare och även till personlig tränare. I tidigare omgångar har mina egna träningsscheman ingått, men i de senastre omgångarna har andra PT:s fått stått för träningsdelen - men jag kommer tillbaka!


Jag lever efter periodisk fasta 16:8 metoden, något som fungerar ypperligt som en livvstil för mig. När det kommer till träning gillar jag främst styrka, men har försökt lära mig att gilla kondition lite mer på senare år. Något jag verkligen älskar är marklyft, bänkpress samt att stå på händer. Men få saker slår att packa vandringsväskan och bege sig ut på någon av alla härliga leder som finns i vårt avlånga land, gärna med nya bekantskaper som sällskap.


Den viktigaste träningen är den som blir av. Och oftast räcker det med promenader, vilket det blir mycket av som hundägare. Dessutom är det ett ypperligt sätt att umgås med andra, tycker jag - och jag är inte främmande för att ta en promenad med en Peppkampen-deltagare om tillfälle erbjuds.


Sammanhållning och gemenskap är något som präglar hela mitt liv, både yrkesmässigt och privat. Det är få personer som slår mig i socialisering och jag är gärna med på det mesta. Att anordna bootcamps och vandringar är något jag verkligen älskar och som jag kommer att göra mycket mer av framöver, så fort coronan gett med sig. Kanske blir det en träff hemma hos mig redan i höst för omgångens deltagare, vem vet =)